Ana sayfa Manisa ÇOCUĞUM NEDEN KONUŞMUYOR

ÇOCUĞUM NEDEN KONUŞMUYOR

236
0
PAYLAŞ

ÇOCUĞUM NEDEN KONUŞMUYOR
Bu hafta biraz çocuklarımızdan konuşalım istiyorum. Şüphesiz Dünya’ da yaşamımızı sürdürmemizde en büyük etkenlerden birisi de çocuklarımızdır, belki de en büyük etken olabilir. İlk doğdukları andan itibaren beslenmeden, uykuya, kilosundan giydiklerine kadar hassas bir yaklaşımla çok dikkat ederiz. Onlarla aramızda bir iletişim yoluyla bir bağ oluşur. Aslında doğumdan hemen sonra iletişim başlamıştır. Ağlamakla verilen mesajlar, annenin yüz ifadelerindeki duyguyu okumakla başlayan süreçler şeklinde devam ederek ortalama 3 aylıkken cıvıldadıklarını görürüz. Cıvıl cıvıl sesler çıkarmaları onların ilk heceleri çıkarmak için hazırlıklarını ifade eder. Sonra 6 aylık süreçte ‘ba ba ba’ diye diye sesler çıkarır. 13 aylıkken 50 civarında kelimeyi anlayabilir konuma gelmektedir. Bir buçuk yaşında ise bu kelimeleri konuşabilmektedir. Birçok ebeveyn için en büyük mutluluk çocuklarımızın ağzından çıkan o ilk kelimeler. Sizin çocuğunuz ilk hangisini mırıldandı? Anne baba… İki yaşına doğru ‘anne gel, baba al, büyük araba’ gibi iki kelimeli ifadeleri konuşmaktadır. Bu yaştan sonra kelime hazineleri hızla artarak devam eder. 3-5 yaşlarında soru cevap şeklinde diyaloglar kurar, konuşma esnasında konuları değiştirebilir hale gelirler. Doğal konuşma süreci bu şekilde gelişmektedir.
Bazen çocuklarımızın konuşmasındaki süreçler yukarıdaki gibi gitmeyebiliyor. Çocuklarımızın dil ve konuşma becerileri fiziksel sosyal nörolojik ya da psikolojik sebeplerden ötürü olumsuz etkilenebilmektedir. Çocuğumuzun konuşma sürecindeki akışa bakıldığında konuşmanın anlaşılır ve akıcı olmaması, ses şiddetinin ayarlanamaması ve nefes alış verişinde bozulmalar, seslerin yutulması, kelime hazinesinin az olması, kekemelik oluşumu, rahatsız edici seslerin oluşumu ve birçok belirtiyle bir takım sorunlar olabileceğini düşünürüz. Sonrasında şüphelenir ve çözüm yolları aramak üzere girişimlerde bulunuruz.
Aileler olarak neler yapmalıyız?
Yukarıda belirtilerden şüpheleniyorsak geç kalmamak ve harekete geçmek çocuğumuz açısından çok önemlidir. Bunun içinde aileler genelde psikologlara ya da psikiyatristlere gidiyor. Orada gerekli ön görüşme yapılır. Konunun sebebi psikolojik mi değil mi diye ön araştırması yapılır. Eğer psikolojik faktörler etkiliyse psikolojik girişimlerde bulunulur, psikolojik destekle ya da psikoterapi ile müdahale edilir. Sorun psikolojik faktörlerin dışındaysa Dil ve Konuşma Terapistlerine yönlendirme yapılır. Dil ve konuşma Terapisti, Çocuk, Psikolog ve Aile iş birliği ile sorunların çözümü için iş birliği kurularak yeni çözüm yolu planlanır. Ve tedavi süreci başlamış olur.

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here