Ana sayfa Köşe Yazısı GAZETECİ KİME DENİR?

GAZETECİ KİME DENİR?

351
0
PAYLAŞ

Değerli okurlar,

Bugün, 10 Ocak 1961’de gerçekleşen, tarihe 9 patron olayı olarak geçen ve gazetelerin üç gün çıkmaması ile meydana gelen hadiseler silsilesi sonucunda her yıl kutlanan Çalışan gazeteciler gününü idrak ediyoruz.

Peki,  Gazeteci Kime Denir?

Ülkemizde ve en yakın çevremizde basınla ilgili kafaları karıştıran en belirgin tartışma kimin gazeteci olup kimin olmadığı üzerinde yapılıyor. Gazetecinin kim olduğuna dair en net tanım 5953 Sayılı Basın İş Kanunu’nun da belirtilmişse de ne var ki son dönemde, göreceli bir kavram haline gelmiştir. Çünkü, her eline kâğıt, kalem veya fotoğraf makinesi alan gazeteci değildir. İster mektepli ister alaylı olsun gazetecilik her şeyden önce vatan sevgisi sonrasında bilgi, birikim, özveri, araştırma, dürüstlük ve yetenek ister.

Karıştırmayın!

Yukarda bahsettiğim gerekçeli dayanağı olan gazetecilikle ilgili düşüncelerimden hareketle;

vatana ihaneti,

hainliği,
saygısızlığı,
yalancılığı,
gammazcılığı
yandaşlığı,
casusluğu,
amigoluğu,
çığırtkanlığı,
provokatörlüğü,
Ve de ağababalara şirin gözükmek için her fistanı giymeyi
“Gazetecilik” ile karıştırmayın!

Gazeteci deyince aklıma gelen ilk isim Yunan İşgalcilere ilk kurşunu atacak cesareti gösteren milli mücadelenin ateşini yakan ve şehit olan ahlaklı ve bağımsız gazeteci Hasan Tahsin’dir. O, kurşunla düşmanı vurmuş, kalemiyle halka doğruları anlatmıştı. Bugün ise gazetecilik kisvesi altında ne idüğü belirsiz kurşun kalemler, sahte deklanşörler her türlü yalan dolan işlerle kamuoyunda gazeteciliğin onurunu ve itibarını zedeliyor.

***Şimdi sizlere sormak istiyoruz; 9 Eylül’de İzmir’de vatan uğruna düşmana göğsünü siper eden Hasan Tahsin gazeteciyse, bu gazeteciyim diye ortada dolananlar kim?

Tabi ki takdir herkesten ve her şeyden önce vicdanların.

10 Ocak Niçin Kutlanıyor?

Basın mesleğinde çalışanlarla işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyen, ”5953 sayılı kanunun bazı maddelerinin değiştirilmesine ve bu kanuna bazı maddeler eklenmesine dair kanun”, milli birlik komitesince 4 Ocak 1961’de kabul edildi. 10 Ocak 1961 günü ise resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yasa ile gazetecilerin bazı sosyal hakları güvence altına alındı. Bu yasadan rahatsız olan işveren gazete sahipleri ”gazetemizi üç gün kapatıyoruz” başlığı atarak 212 sayılı yasa ile Basın İlan Kurumu’nun oluşturulmasıyla ilgili 195 sayılı yasaya yönelik tepkilerin dile getirildiği, yasaların mesleki sakıncalar doğuracağı iddia edilen ortak bildiri yayınladı.

Gazete patronlarının bu ortak tepkisi karşısında, çalışanlar da bir araya gelerek üç günlük boykot süresinde ”basın” adlı bir gazete yayınladı. Ankara ve İzmir’de de çalışan gazeteciler, gerçekleştirdikleri yürüyüşler ve yayınladıkları bildirilerle gazete patronlarına tepki gösterdiler. Basın Gazetesi’nin son sayısında yer alan başyazıda, basın emekçilerinin elde edilen hakların korunması amacıyla elbirliğiyle mücadele edecekleri kaydediliyordu.

14 Ocak 1961’de boykot sona ererek, gazeteler yeniden yayına başladı ancak üç günde yaşanan olaylar, Türk basın tarihinde yerini aldı.

Bu duygu ve düşüncelerle basın meslek ilkelerine göre mesleğini icra eden tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.

 

Yorum Yaz

Please enter your comment!
Please enter your name here